Am renunțat la Chrome și Firefox

Ani la rândul am folosit Chrome și derivate de-ale lui.

Vreun an m-am încăpățânat să dau o șansă Brave până mi-am pierdut răbdarea și cu el.

Nu zic nu, e bun ca browser, face ceea ce promite, dar mănâncă RAM în draci.

Firefox am reîncercat de vreo 3-4 ori și m-am lăsat păgubaș pentru că efectiv e cel care consumă cele mai multe resurse dintre toate browserele pe care le-am testat.

Mai ales cu vreo 10 extensii instalate.

Pe lângă Chrome, Firefox și Brave am încercat și Vivaldi și alte alea fără să mâ încânte prea mult pentru că toate au problema consumului de resurse în special a memoriei RAM.

Când aveam două browsere Brave deschise îmi crăpa macOS odată la două săptămâni.

Se satura dintr-o dată tot I/O-ul după două săptămâni și-l lua nevoia.

Când am trecut la Catalina treaba s-a înrăutățit și ajungeam uneori și la trei crash-uri zilnice, toate cauzate de saturația resurselor.

Bine, să nu credeți că treaba asta se întâmpla cu 2-3 tab-uri deschise ci cu zeci de tab-uri și uneori chiar peste 100 de tab-uri deschise.

Mă rog, cel mai mare consum de resurse îl face mizeria de Javascript și omniprezența lui și am avut probleme chiar dacă am blocat la maxim cu uBlock și PiHole.

Ca să vă faceți o idee la mine Youtube se vede cam așa:

N-am sugestii, n-am comentarii, n-am reclame, am doar player și playlist.

Totuși pentru că browserele au ajuns extrem de mizerabile și unele au mai multe linii de cod decât întreg kernelul de Linux s-a ajuns în situația în care motoarele de pe Chrome și Firefox să fie efectiv inutilizabile de indivizi ca mine care folosesc un număr infinit de tab-uri active.

Așa că m-am decis să acord o șansă Opera.

Am mai avut eu o tentativă cu Opera Neon, care e un concept extrem de mișto, dar cum nu suportă extensii mi-e inutil.

De vreo lună sunt pe Opera și nu-mi mai crapă aproape deloc macOS-ul, iar cînd o face e pentru că i-am încărcat în Lightroom vreo librărie cu zeci de giga de poze în timp ce folosesc alte aplicații resource intensive gen Excel și evident miliardele de tab-uri din browser.

Singura reminiscență relaționată cu Chrome e Blisk pe care-l folosesc pentru optimizare și design.