Dupa doua zile cu Opera Neon

In cazul in care n-ati aflat inca de pe celelalte 12784347338264385 bloguri, cei de la Opera au lansat in urma cu vreo doua zile un concept nou de browser denumit Opera Neon ce incearca sa inoveze modul in care navigam pe internet si la prima vedere cam reuseste sa faca lucrul asta.

De la bun inceput e musai sa mentionam ca e un browser creat exclusiv pentru desktop ceea ce-l face inutilizabil (deocamdata) pe dispozitivele mobile. Cum eu nu prea dau doi bani pe dispozitivele mobile pe care le folosesc doar atunci cand n-am de ales, Opera Neon pare sa fie o alegere potrivita.

L-am instalat cu scepticism crezand ca e doar un alt browser ce copiaza Google Chrome si are doua-trei functii noi, insa nu-i chiar asa pentru ca aduce o serie de lucruri noi, mai ales in ceea ce priveste formatul.

Bara de tab-uri deschise a fost mutata in partea dreapta si afiseaza fiecare tab sub forma unui cerc in care se poate vedea fie imaginea featured (daca exista) fie un thumb al paginii deschise. Deasupra a ramas doar bara de adresa care afiseaza pe acelasi rand si titlul paginii, iar efectele vizuale de hoover si fade sugereaza moderitate si nu banalitate cum ne-au obisnuit toate celelalte browsere “noi”.

Desigur toate astea au si un cost pentru ca Opera Neon consuma ceva mai multe resurse in comparatie cu restul de browsere pe care le folosesc:

E musai de luat in calcul faptul ca Opera Neon avea deschise vreo 20 de taburi in timp ce Chrome si Vivaldi aveau cate 10 fiecare, iar Yandex 5 ceea ce justifica oarecum ierarhia. Oricum e important de luat in calcul faptul ca niciun tab nu e egal cu celalalt si astfel consumul de resurse poate sa difere.

Si apropo de taburi si de consumul de resurse, o functie interesanta integrata in Opera Neon e “Task Managerul” care-ti permite sa vezi in timp real resursele consumate de fiecare tab in parte si sa inchizi procesele pentru anumite taburi:

O alta chestie misto e faptul ca pune automat pe modul idle taburi care nu au mai fost accesate dupa o anumita perioada de timp si astfel compenseaza oarecum consumul aditional de resurse.

De asemenea am remarcat faptul ca a disparut functia de Bookmarks din optiunile browserului ceea ce nu-i tocmai rau daca tinem cont de faptul ca era o functie invechita din moment ce lumea foloseste mai nou servicii online pentru asa ceva.

Cele doua zile de teste in care am avut cateva episoade in care memoria a sarit pe la 97% (nu din cauza Opera Neon ci din alte motive) mi-au demonstrat faptul ca browserul e suficient de stabil.

Ultimul aspect pe care l-am remarcat la Opera Neon e capacitatea de a deschide taburi in background, ceea ce la Vivaldi lipseste cu desavarsire si e de-a dreptul enervant.

Astea fiind zise nu pot decat sa concluzionez ca sunt impresionat.