Cât de gratis e de fapt FOSS

Pentru necunoscători și ignoranți, FOSS înseamnă Free & Open Source Software.

Adică software gratis și de sursă deschisă.

Hype-ul (accentul) principal în ceea ce privește FOSS e pus pe acel “Free” care de cele mai multe ori e orice vreți voi numai gratis nu.

Mă rog, când ne referim la costuri mai toată lumea se gândește exclusiv la bani.

Teoretic, dacă nu plătești nimic pentru el înseamnă că e gratis.

Practic, povestea stă puțin mai diferit.

În primul rând e musai să plecăm de la premisa că pentru a putea opera cu FOSS, pe care trebuie să-l instalezi sau (mai rău) să-l compilezi tu singur, e musai să ai un minim de cunoștințe IT, în principal în ceea ce privește sistemele și programarea.

99% din populație nu are astfel de cunoștințe și astfel nu prea poate să utilizeze aproape nimic bazat pe FOSS.

Există o sumedenie de programatori care au încercat oarecum să rezolve problema asta oferind pachete pre-compilate și/sau script-uri de instalare.

Totuși cum planul de acasă nu se potrivește cu ăla din târg, cum zice lumea pe la noi, de foarte multe ori script-urile alea dau rateu pentru simplul fapt că odată cu apariția unor versiuni noi ale sistemelor de operare apar și versiuni noi de librării, sau mai rău, dispare suportul pentru anuminte librării și astfel trebuiesc căutate alternative.

Așa se ajunge în ceea ce noi numim iadul dependințelor (dependency hell).

În 99% dintre cazuri există o soluție.

Se pot instala dependințe manual, se pot instala alternative, dar asta implică ore și ore de căutat soluții pe pagina de suport a proiectului, pe StackOverflow sau alte forumuri obscure.

Timpul e o resursă foarte importantă, mult mai importantă decât banii.

Mă rog, când ai tot timpul din lume, sau trăiești cu impresia că ai avea tot timpul din lume, e posibil ca treaba asta să nu fie neapărat o problemă, însă când nu prea îți permiți să irosești timpul, orice minut irosit aiurea te costă.

Tocmai de aceea de foarte multe ori e mai simplu să plătești pentru o soluție out of the box.

Făcând abstracție de cunoștiințe și timp, mai e un aspect pe care foarte puțini dintre cei care militează pentru FOSS cu orice preț nu-l iau în calcul și anume abandonul și obsolența.

E plin pe Github de proiecte abandonate, proiecte destul de utile pentru mulți, dar care n-au mai fost întreținute fiindcă principalul dezvoltator a pierdut interesul sau a pățit ceva.

Pentru muritorii de rând astfel de proiecte reprezintă probleme majore pentru că ele efectiv nu mai funcționează, iar pentru a funcționa e musai ca anumite părți din cod să fie rescrise.

Dacă n-ai cunoștințe necesare e imposibil să faci asta și de multe ori, indivizi cu cunoștințele necesare găsesc soluția la nivel personal și omit (voit sau nu) să o facă publică.

Am scris la rândul meu o serie de tutoriale prin care explicam cum se pot rezolva diverse probleme ce n-au fost incluse de către dezvoltatori în documentele oficiale, sau ce n-au fost actualizate pentru a funcționa cu versiuni noi ale sistemelor de operare și am cel puțin de 10 ori mai multe tutoriale de scris cu soluții similare.

Nu le-am scris fiindcă am irosit infinit mai mult timp ca să rezolv problema și nu mi-a mai rămas timp să o documentez public.

Ori toată treaba asta e un cerc vicios din care cu greu scapă un IT-ist, darămite un utilizator fără prea multe cunoștințe în domeniu.

Tocmai de aceea anul desktop-ului bazat pe Linux nu mai vine, fiindcă nu există consens, nu există coordonare și nu există suficient interes.