Jurnal de miner – Hardware: Alimentare, stabilizare si contorizare

La fel ca si in cazul altor componente am ales sa scriu un singur articol in ceea ce priveste alimentarea unui rig de minerit in care sa fac referinta si la aspectele de stabilizare si contorizare pentru simplul fapt ca merita luate si evaluate impreuna nu independent.

Astfel, avem de-a face cu patru componente in acest sens:

  • Surse de alimentare;
  • Punte intre doua sau mai multe surse;
  • UPS sau stabilizator;
  • Contor de electricitate;

Am sa iau in calcul faptul ca se doreste realizarea unui rig cu mai mult de 4 placi video asa ca o sa vorbesc de sisteme cu doua sau mai multe surse de alimentare legate intre ele printr-o punte, insa in cazul in care folositi un rig cu mai putine placi recomandatea in ceea ce priveste sursa de alimentare se mentine, iar aspectele ce tin de puntea intre surse pot sa fie ignorate.

Surse de alimentare

Exista pareri impartite in ceea ce priveste configuratia pe care ar trebui sa o aiba un rig cu mai mult de patru placi video deoarece exista persoane care recomanda utilizarea unei singure surse de alimentare suficient de puternica incat sa duca intregul rig in timp ce exista voci (ceva mai experimentate as spune eu) care recomanda realizarea unui balans pe mai multe surse.

Eu am ales ca pentru un rig de 13 placi video sa folosesc un total de patru surse de alimentare. De ce fac treaba asta? Ei bine balansul pe 4 surse de 600w sau 700w e preferat balansului pe 2 surse de 1200w pentru simplul fapt ca intensitatea curentului electric (amperajul) se imparte la patru surse in comutatie nu la doua, ceea ce face ca sursele sa reziste mai mult in timp si sa fie mai sigure. Ba mai mult nu e nicio diferenta notabila in ceea ce priveste costurile si implicit consumul total, dar exista o diferenta enorma atunci cand vorbim de siguranta dispozitivelor.

E posibil ca o singura sursa sa nu-si poata asigura o racire optima, in raport cu volumul de lucru pe care-l are pe cand balansul pe doua surse garanteaza o functionare corespunzatoare in ceea ce priveste componentele sursei in comutatie.

Pentru inceput am luat o sursa Mars Gaming de 700w si sunt foarte multumit de ea asa ca cel mai probabil atunci cand o sa extind rig-ul o sa folosesc acelasi model de sursa. Deocamdata sursa asta de 700w face punte cu alta de 500w pe care o aveam pe acasa si statea degeaba. Dupa cum am spus si cu alta ocazie, pentru a reduce din costuri, mai ales la inceput, e bine sa reciclati tot ce se poate recicla.

Punte intre doua sau mai multe surse de alimentare

Pentru ca aveam de gand de la bun inceput sa montez mai multe surse m-am orientat dupa o serie de modele de punti care ar putea sa porneasca doua surse simultan si astfel am ajuns la aceasta punte ce face fix ceea ce voiam.

Mai exista un model mai simplu de punte care presupune imbinarea mufelor de placa de baza intr-una singura, dar astfel de sisteme fac imposibila conectarea corecta a mai mult de doua surse si sunt mai nesigure deoarece spre deosebire de modelul anterior, acestea nu au niciun sistem de protectie. Primul model are un releu electromagnetic de 3A care protejeaza in caz de suprasarcina.

Un sfat demn de luat in calcul atunci cand utilizati o astfel de punte e sa conectati placa de baza doar pe sursa principala si sa evitati cu orice pret interconectarea. Astfel, daca pentru o placa aveti nevoie de doi conectori de alimentare e musai sa-i utilizati pe ambii de la aceeasi sursa.

UPS/Stabilizator de tensiune

Stiu ca un UPS functioneaza si pe post de stabilizator de tensiune, insa am luat in calcul ambele variante separat pentru ca de regula o mina are nevoie doar de un stabilizator de tensiune, dar exista si cazuri in care e nevoie de un UPS.

Astfel, in cazul in care locuiti intr-o zona cu caderi frecvente de tensiune care nu depasesc unul sau doua minute e recomandat sa folositi un UPS, iar daca nu aveti probleme in ceea ce priveste alimentarea cu electricitate atunci un stabilizator de tensiune e suficient.

Daca e sa fie nevoie sa folositi UPS atunci v-as recomanda cate un UPS pentru fiecare sursa de alimentare utilizata. Nu exista nicio preferinta in ceea ce priveste marca si modelul UPS-ului pentru ca orice model care are capacitate egala sau mai mare decat capacitatea sursei de alimentare e bun, indiferent de pret.

In cazul in care va numarati printre cei care nu au caderi frecvente de tensiune atunci un stabilizator de tensiune precum asta pe care l-am luat eu de la Amazon e suficient.

De ce va recomand asa ceva? Ei bine s-ar putea sa aveti vreun vecin care fura curent punand contorul in scurt si care care astfel sa socuri pe intreaga retea, inclusiv la vecini sau s-ar putea sa aveti parte de diverse fluctuatii imperceptibile atunci cand e furtuna, iar asta o sa reduca considerabil durata de viata a componentelor electronice.

Mie nu mi s-a stricat nimic din ce e dupa un UPS sau regulator de tensiune in ultimii 10 ani, dar mi s-au stricat chestii care nu aveau niciun fel de protectie la scurt timp dupa ce au iesit din garantie. Asa ca daca si voua vi s-au stricat chestii inainte sa iasa din garantie sau la scurt timp dupa inseamna ca un stabilizator de tensiune e obligatoriu.

Foarte multa lume crede ca e suficient sa ai 230V constant pe priza, insa dispozitivele electronice au nevoie si de frecventa constanta, iar fluctuatiile majore fata de cei 50Hz cat ar trebui sa dea orice priza reprezinta motivul pentru care foarte multe dispozitive electronice se strica in timp. Din pacate variatiile de frecventa nu se pot masura cu un multimetru banal ci doar cu un osciloscop, sau cu un contor despre care o sa va vorbesc in randurile ce urmeaza.

Un alt aspect pe care vreau sa-l mentionez in legatura cu recomandarea de a utiliza un stabilizator de tensiune are de-a face cu amperajul, adica intensitatea curentului electric. In functie de calitatea si vechimea instalatiei electrice exista posibilitatea ca priza sau circuitul sa nu duca intensitatea curentului electric necesara pentru buna functionare a unui rig de minerit si, de obicei, cand se intampla asta se duce la o compensare a amperajului pe spatele voltajului. Astfel atunci cand se consuma mai multi amperi decat poate sa furnizeze instalatia electrica se ajunge la o scadere a voltajului furnizat. Ori treaba asta poate sa cauzeze o defectare a surselor de alimentare utilizate, sau mai rau supraincalzirea sistemului de alimentare, a circuitului electric si poate provoca chiar si incendii. Desigur, linia electrica furnizeaza de obicei un prag de amperaj suficient de mare incat sa duca un consum destul de mare, insa grosimea firelor de prin pereti si calitatea prizelor si sigurantelor utilizate pot sa influenteze calitatea curentului care ajunge la sursele de alimentare. De asta la masini de spalat, boilere sau alti consumatori de mare putere se recomanda utilizarea unor circuite separate, a unor cabluri mai groase si a unor prize si sigurante superioare din punct de vedere calitativ.

Acuma, un stabilizator de tensiune nu poate sa rezolve o problema cauzata de o instalatie electrica substandard, dar poate sa previna pe cat de mult posibil degradarea echipamentelor si riscul de incendiu.

Capacitatea circuitului de prize (in ceea ce priveste amperajul) ar trebui sa fie scrisa pe siguranta care deserveste circuitul respectiv si are de obicei o valoare de 40A.

Contor de priza, sau mai bine zis Wattmetru

Ca sa continui ideea de mai sus am sa mentionez faptul ca un rig de minerit cu 4 placi trage in cazul meu o intensitate de 2,7A ceea ce inseamna ca un rig cu 13 placi ar avea nevoie de maxim 9A, de aproximativ 4 ori mai putin decat capacitatea circuitului. De unde stiu lucrul asta? Ei bine intre priza si stabilizatorul de tensiune care deserveste sursele de alimentare am montat un Wattmetru care-mi spune in timp real ce putere consumata (W) am pe priza respectiva, ce intensitate a curentului electric trag de pe circuit(A), ce consum total am facut pe o anumita perioada de timp (kWh) si ce voltaj (V) si frecventa (Hz) imi furnizeaza circuitul respectiv. De asemenea un astfel de dispozitiv poate sa-mi spuna si care a fost cel mai mare volum de putere consumata si sa socoteasca suma de bani pe care trebuie s-o platesc pentru consumul total

De ce recomand un astfel de dispozitiv? Principalul motiv pentru care recomand asa ceva are de-a face cu faptul ca un Wattmetru ofera o gramada de informatii utile. Astfel putem sa stim cu exactitate care-i cantitatea si calitatea curentului electric ce ajunge in priza si putem sa calculam cu ajutorul lui gradul de profitabilitate al rigului de minerit, precum si nivelul de presiune pe care rigul de minerit il pune pe circuitul electric.

Ba mai mult un astfel de dispozitiv e destul de util atunci cand facem tuning pe placile video pentru a le creste eficienta si a le reduce consumul pentru c-o sa stim cu exactitate cam ce consum obtinem dupa fiecare ajustare.

Diverse cabluri de conversie

In functie de sursele de alimentare utilizate o sa fie nevoie de diverse cabluri de conversie a mufelor de alimentare de la Molex la sATA sau PCIe. Ori in cazul asta nu sunt prea multe de zis, insa va dau o serie de ponturi prin care sa puteti evita situatii neplacute:

  • Evitati pe cat posibil multiplicarea mufelor de alimentare folosind cabluri Y. Fragmentarea e o solutie atunci cand aveti consumatori mici, dar e periculoasa in cazul in care consumatorii trag de pe circuitul de alimentare curent cu o intensitate foarte mare;
  • Cautati sa cumparati cabluri de conversie cat mai calitative pentru ca la fel cum spuneam mai sus apropo de instalatia electrica, grosimea cablului conteaza foarte mult atunci cand prin el trece curent de o intensitate foarte mare;
  • Verificati periodic temperatura pe care o au astfel de cabluri si mufele lor. E normal sa se incalzeasca putin, dar daca atunci cand puneti mana pe ele simtiti ca temperatura e insuportabila atunci e semn ca ori trebuie sa schimbati cablul de conversie, ori aveti consum mult prea mare pe circuitul respectiv si e nevoie sa renuntati la un consumator

N-as putea sa va spun cu exactitate ce cabluri va trebuie pentru ca in definitiv conteaza foarte mult de sursele de alimentare utilizate, conectorii disponibili pe sursa de alimentare si cei de pe risere si placile video. Ce va pot spune cu certitudine e faptul ca un astfel de adaptor care face din mufa de FDD (discheta) o alimentare sATA e foarte util.

A mai ramas un sigur articol despre hardware si acela e rezervat placilor video.

Cele mai citite:

  • tensiune alimentare troleu mina
Lunarpages Internet Solutions
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-urile, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.