Drepturile de autor, eterna problema

Atunci cand esti creator de continut pentru web te lovesti mereu de problema drepturilor de autor. Desigur, implicatiile, limitele si responsabilitatile in acest caz reprezinta niste aspecte intens discutate si discutabile in acelasi timp.

Problema insa intervine atunci cand in calitate de web designer trebuie sa dezvolti un site pentru un client si esti nevoit sa integrezi in siteul respectiv grafica ce nu-ti apartine, sau atunci cand dezvolti teme de WordPress, Joomla etc. si atat pentru design cat si pentru prezentare ai nevoie de grafica ce nu-ti apartine.

Probabil ca intr-o tara in care jumatate din guvern si mai bine de jumatate din parlament e susceptibil de plagiat o astfel de situatie nu reprezinta un inconvenient, insa atunci cand traiesti intr-o tara in care legea e clara si se mai si aplica nu prea ai de ales decat sa te conformezi si sa respecti legea si regulile in general.

Asa ca fiind designer web si realizand teme pentru CMS-uri, din moment ce mi-era imperios necesar sa detin un portofoliu de elemente grafice si licenta pentru a le utiliza, m-am decis sa-mi fac un abonament la GraphicStock unde am acces la peste 300000 de elemente grafice in format EPS, JPG, PSD sau PNG. Pentru c-am fost agil de Black Friday am prins abonamentul anual la 50% reducere si astfel, pentru $50 anual am acces deplin. Numarul de 300000 de elemente grafice e orientativ, pentru ca apar grafice noi in mod constant.

Diferenta intre GraphicStock si restul e ca nu exista o limita de download impusa zilnic, iar abonamentul nu e de ordinul sutelor de dolari precum la ShutterStock sau iStockPhoto. Desigur, exista o limita de “bun simt” ce presupune ca un client oarecare n-o sa descarce mai mult de 500 de elemente grafice in 24 de ore.

Sunt constient ca pentru multi ideea de a plati pentru ceva ce “poti sa obtii gratis” poate parea deplasata, insa detinerea unei licente si a drepturilor de a utiliza anumite elemente grafice nu e doar un aspect de legalitate, ci si de respect fata de munca graficienilor. Iar daca luam in considerare abonamentul anual intreg al GraphicStock, ajungem la concluzia ca accesul la sute de mii de resurse grafice costa doar $0,28 pe zi.

Dangerous hacker with laptop. Isolated on white

foto via GraphicStock