Soluția e să rămânem înapoiați

Oricum suntem foarte înapoiați din moment ce încă dăm ceasurile înainte și înapoi, dar despre asta cu altă ocazie.

De curând a apărut un articol care zice că dacă vrem să salvăm planeta e musai să rămânem înapoiați și să refuzăm evoluția tehnologică.

De fapt totul pleacă de la un studiu al UE pentru că cea mai eficientă metodă de sifonat bani e să faci studii irelevante și fără niciun fel de aplicare practică.

Astfel, conform studiului respectiv, care e însoțit de imaginea de mai jos, un telefon mobil cu o durată medie de viață de 3,5 ani ar trebui să dureze cel puțin 25 de ani, iar un calculator care durează 4,5 ani ar trebui să dureze minim 20 de ani și o mașină de spălat care de regulă durează între 11 și 17 ani ar trebui să dureze minim 40 de ani.

De vină pentru treaba asta fiind desigur obsolența programată.

Doar că … lucrurile nu stau chiar așa.

În primul rând pentru că modelele noi de aparate electronice și electrocasnice nu apar pe piață ca un moft și nimeni nu mai vinde un rinichi sau mai face o rată ca să le cumpere doar pentru că sunt un moft ci fiindcă sunt din ce în ce mai bune și mai eficiente.

90% din electronica pe care am cumpărat-o în ultimii 10 ani consumă și de 10 ori mai puțin față de cea pe care o aveam înainte.

Despre funcționalitate și fiabilitate nici n-are rost să mai vorbesc.

Apoi, nu știu de unde au scos treaba aia cu 4,5 ani la calculatoare pentru că de când mă știu eu durata de viață, morală, a unui calculator e de 5 ani și acum vreo 3-4 ani când am vizitat sediul guvernului local am văzut pe acolo un calculator Pentium I, încă funcțional, care avea aproape aceeași vârstă ca și mine.

Dincolo de asta, cel puțin pe aici pe la noi o mare parte a produselor electronice și electrocasnice se reciclează.

În urmă cu mulți ani am cumpărat cu 150 de euro o mașină de spălat care mai fusese folosită vreo 5-6 ani de niște unii și după vreo 2 ani am dat-o și noi mai departe altora pentru că încă mai mergea.

N-am aruncat-o pur și simplu.

În definitiv nu toți avem același nivel de trai ca să ne permitem mereu lucruri noi și high-end, iar electronicele se moștenesc și se folosesc până în momentul în care nu pot să mai fie reparate sau reparația costă mai mult decât același produs la mâna a doua.

Ba mai mult, majoritatea celor care aruncă la întâmplare electronice și electrocasnice la gunoi nu sunt oamenii care-și permit să le cumpere noi ci ăia fără prea mulți bani și educație care le cumpără sau le primesc după câțiva ani aproape gratis și care le exploatează necorespunzător.

În aproape 20 de ani de lucrat în IT am văzut sute de improvizații electrice nesigure și sute de cazuri de aparate electronice și electrocasnice care au crăpat pentru că fie erau reparate cu pumnul, fie picura slănina pe ele.

Așa că problema ține în primul rând de educație și dacă ne urcăm înapoi în copac și refuzăm sau cenzurăm din start orice evoluție tehnologică n-o să reușim să facem nimic util pentru că evoluția e ceva natural.

Lunarpages Internet Solutions