Să ne mințim frumos

În ultimul deceniu au curs râuri de texte și postări despre “calitatea serviciului de internet din România”.

De fapt, s-a viralizat atât de mult ideea asta încât doi instalatori de la furnizori de internet m-au întrebat de ce am venit aici în Spania când în România avem fibra cea mai cea.

Pe ambii i-am lămurit spunându-le că povestea nu stă chiar așa.

E lățime de bandă mare, e ieftin, dar nu e chiar așa de frumos precum pare.

Apoi le-am arătat incurcătura de mațe de pe stâlpi și i-am lămurit că prețul ăla bun s-a obținut cu investiții mici și lucrări de tot căcatul. Cu autorizații obținute pe șpagă și fără vreun fel de garanție a unei infrastructuri sigure.

Desigur, există și cazuri în care infrastructura e bine făcută și e sigură, dar vorbim de cele mai multe ori de cazuri izolate.

Când s-au tras rețelele de fibră din România s-a mers pe volum și nu pe calitate și s-a făcut, ca de obicei, lucru de mântuială.

Și nu e doar asta, mai e și șmenul pe care-l fac operatorii când vine vorba de lățimea de bandă.

În urmă cu ceva vreme dădusem peste o statistică din care reiese faptul că toată povestea asta cu nivelul de calitate a internetului din România n-a fost decât o manevră de marketing a RDS:

sursa

Conform unui studiu realizat de Consiliul Europei în Martie 2019, fibra din Spania e cea mai calitativă din întreaga Europă.

Deh… a meritat să aștept 6 ani momentul ăsta nu?

Să lămurim puțin graficul de mai sus ca să înțelegeți ceva mai bine unde e de fapt înșelătoria.

Atunci când vorbim de o linie de fibră există două tipuri de instalație. FTTH care înseamnă fibră până în casă și FTTB care înseamnă fibră până la poartă.

În Spania, rețeaua de fibră optică a ajuns la 44% din populație și e FTTH, adică oamenii o au până în casă și astfel lățimea de bandă trecută în contract poate să fie garantată cu echipamente adecvate. Practic, 100% din rețeaua de fibră a Spaniei e FTTH.

În România, în schimb, puțin peste un sfert din rețeaua de fibră e FTTH, restul, vreo 70% fiind FTTB.

Ce înseamnă treaba asta? Ei bine, înseamnă că furnizorii de internet aduc fibra până la scara blocului și de acolo se apucă s-o distribuie mai departe, uneori utilizând echipamente reciclate și învechite care nu duc mai mult de 100MB/s și care nu pot să-i garanteze clientului planul gigabit pentru care plătește.

Ba mai mult, pentru că folosesc rețele FTTB, instalează în casele oamenilor tot echipamente recliclate, sau ieftine care, chiar dacă primesc linie gigabit, nu sunt capabile să dea mai departe lățimea de bandă contractată.

De cele mai multe ori când sunt prinși cu astfel de țepe, furnizorii ridică din umăr și dau vina pe calculatoarele și laptop-urile clienților care, deși sunt noi, nu fac față rețelei pentru că ei dau gigabit fără discuție.

Wires Connected to Network