Paradoxul tehnic al latentei

Citeam in urma cu aproximativ jumatate de an un articol referitor la dimensiunea medie a unei pagini web, dimensiune ce a crescut cu 16% in 2015, fapt ce aparent reprezinta un motiv de ingrijorare. Ori lucrul asta mi s-a parut paradoxal pentru ca in anul 2016 vorbim de o patrundere masiva a infrastructurii de fibra optica si a broadbandului mobil care din punct de vedere logic ar trebui sa incarce paginile mult mai repede decat un ADSL sau mai stiu eu ce infrastructura invechita.

Numai ca marea problema in cazul latentiei e data de limitarile tehnologice in ceea ce priveste protocoalele si lucrul asta face ca linia de internet gigabit sa fie irelevanta pentru browsing din moment ce singura ei relevanta tehnica unde se poate exploata la maxim latimea de banda e la nivel p2p.

A amuzant cum apar comunicate de presa cu linii de fibra care suporta zeci de terabiti latime de banda si care folosesc de obicei 10% din potential. Fiecare retea de fibra are o garantie de 25 de ani si pentru multe dintre ele jumatate din timp a trecut in zadar din moment ce utilizarea lor n-a atins nici macar 50% din potential.

Cea mai mare vina pentru situatia asta ii revine protocolului IPv4 care a devenit rudimentar in raport cu tehnologia actuala. Atunci cand s-a decis implementarea IPv6 nu s-a facut exclusiv de teama ca or sa se termine IP-urile IPv4 ci fiindca s-a dovedit faptul ca IPv4 e rudimentar si are nevoie de imbunatatiri majore. De fapt limitarile IPv4 au reprezentat primul lucru care s-a corectat in IPv6.

Din pacate rata de patrundere a IPv6 a ramas foarte mica din moment ce volumul de adoptie al IPv6 nativ a avut nevoie de 20 de ani ca sa ajunga la 20%. Exista ce-i drept platforme care ofera IPv6 peste IPv4 si platforme care folosesc gatewayuri pentru a sincroniza cele doua protocoale, insa acestea reprezinta daca vreti un fel de frectie la un picior de lemn pentru ca degeaba exista IPv6 nativ in interiorul unei retele gen intre client si ISP daca de la ISP merge prin IPv4 pana la urmatorul gateway. Cat timp e invocat IPv4 limitarile se mentin si lucrul asta tine pe loc orice progres tehnologic.

screen-shot-2016-10-27-at-10-56-32

Exista ce-i drept si provideri cu infrastructura nativa IPv6 care trec tot traficul de IPv6 prin infrastructura respectiva si in cazul lor experienta utilizatorului la nivel de browsing chiar si pe siteuri cu multe elemente e notabila.

Un alt aspect demn de luat in calcul in cazul asta tine de limitarea browserelor pentru ca acestea limiteaza volumul de conexiuni concurente de pe acelasi IP datorita limitarilor protocolului IPv4. Recomandarile pe care Google PageSpeed si alte siteuri de verificare a performantei ce presupun utilizarea unui CDN sunt in fond niste solutii temporare la problema limitarii tehnice.