O țară de analfabeți digital

Digi24 publică un articol care începe în felul următor:

Pandemia a grăbit digitalizarea serviciilor publice, dar chiar și așa, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește abilitățile angajaților de a folosi un calculator. Mai bine de o treime dintre angajați au doar cunoștiințe elementare. 

Pare oarecum surprinzător în țara care se mândrește cu cea mai mare pepinieră de IT-iști din Europa nu?

Doar că nu e deloc surprinzător fiindcă în România conștiința națională e dominată de o mândrie prostească ce a fost promovată de școala comunistă și reminiscențele educaționale comuniste.

Programa IT (și nu numai) e învechită în România fiindcă atunci când se publică ceva manual școlar interesul predominant e să curgă banul în buzunarul cui trebuie, nu să fie un manual calitativ.

Citisem deunăzi un articol în care se menționa faptul că după manualele școlare România este încă în curs spre aderare la UE deși au trecut mai bine de 13 ani de la aderare.

Astfel, miile de IT-iși ce ies de pe băncile facultăților, precum și zecile de mii de alți profesioniști ce se formează în licee, școli profesionale sau facultăți ies din școală cu un anlfabetism digital infricoșător.

Nu e vina lor ci a sistemului educativ corupt și infestat de sinecuri.

Dincolo de asta, presa românească e presărată cu analfabeți funcțional care sunt incapabili să înțeleagă niște concepte relativ logice privind lumea și țara în care trăiesc.

Conform unui articol de pe Startup Cafe 18% dintre români n-au utilizat niciodată Internetul, iar asta li se pare paradoxal.

Evident, e paradoxal în contextul în care credem că suntem cei mai tari în viteză la internet pentru că așa ne-au mințit ăia de la RDS.

Și e paradoxal în contextul în care noi suntem cei mai tari la servicii IT din Europa, deși de foarte multe ori nu e chiar așa pentru că multe dintre servicii sunt substandard și doar cu puțin mai bune decât concurența noastră directă… India.

De asemenea e paradoxal când an de an eMag anunță de Black Friday recoltă recod la hectar.

Nu e deloc paradoxal în contextul în care încă există localități izolate de lume, uitate în timp unde n-a ajuns nici electricitatea, nici asfaltul și nici canalizarea.

Nu e deloc paradoxal în contextul în care jumătate din țară e dominată de analfabeți funcțional.

Și nu e deloc paradoxal în contextul în care suntem pe ultimul sau penultimul loc cam la orice în UE.