Inca un mit distrus

Siteul avodato.com prezinta un infografic privind procentul de adrese IP asociate fiecarui continent si fiecarei tari in parte.

Astfel la nivel de continente America de Nord conduce detasat cu 38,82% dintre IP-uri in uz (din totalul plajei de IP-uri IPv4) si este urmat de Asia cu 19,42% si de Europa cu 16,66%.

Probabil ca va intrebati ce relevanta au procentele astea si ca sa va lamuresc e musai sa tinem cont de faptul ca procentul de IP-uri folosite de o tara e direct proportional cu numarul de echipamente si dispozitive folosite si evident direct proportional cu numarul de utilizatori. Astfel, cu cat exista mai multe IP-uri alocate cu atat exista un nivel mult mai mare de servicii bazate pe protocolul TCP/IP si evident un numar mai mare de utilizatori, deci implicit si o piata mult mai mare.

De ce e important aspectul asta intr-o discutie? Ei bine daca e sa ne raportam la volumul populatiei, in Asia exista doua tari ce impreuna au o populatie ce reprezinta aproape 50% din totalul populatiei de pe glob, insa ca numar de IP-uri si dispozitive conectate intreg continentul asiatic nu ajunge nici macar la 20%. Astfel, mituri precum India care a devenit o tara de IT-isti sunt praf in ochi. Exista un nucleu destul de mare de IT-isti, insa nucleul respectiv nu e direct proportional cu patrunderea internetului, densitatea dispozitivelor conectate sau vreo oarecare evolutie pozitiva. Cam aceeasi poveste e si in cazul Chinei sau al Japoniei unde de altfel se inventeaza si produc o sumedenie de dispozitive.

In Europa treaba e in felul urmator. De departe cea mai dezvoltata tara din punct de vedere al utilizarii internetului e Marea Britanie unde de altfel exista si cele mai multe magazine online detinute de sectorul de small business. Urmeaza Germania, Franta, Italia si Olanda, iar Rusia, tara despre care se spune ca are cei mai multi hackeri pe metru patrat (ca si Romania de altfel) ocupa locul 6 cu o patrundere de doar 1% (din totalul mondial).

screen-shot-2016-09-16-at-09-38-38

Romania ocupa locul 14 (in Europa) cu o pondere de adrese IP alocate de doar 0,26%, lucru ce evident contrasteaza cu perceptia generala si cu gradul de dezvoltare asumat de catre multi. Exista o sumedenie de centre de date in Romania, insa numarul mic de IP-uri alocat sugereaza faptul ca fie vorbim de centre de date mici, fie vorbim de un numar foarte mic de clienti in fiecare centru de date. Si e pacat sa te lauzi ca ai cea mai rapida conexiune din Europa atunci cand irosesti latimea de banda furnizand doar streaming de telenovele si talkshowuri politice pentru oameni prost educati.