Rescriere URL-uri WordPress

In urma cu ceva vreme m-am apucat sa rescriu URL-urile unui site de WordPress in limba romana pentru ca “category” si “tag” nu sunt tocmai potrivite pentru un blog/site in limba romana.

De asemenea am modificat structura linkurilor care initial includeau anul si luna intr-o structura mai placuta si SEO friendly care contine doar titul postarii si extensia .html.

Astfel, am transformat urmatoarele linkuri dupa cum urmeaza:

siteweb.ro/2008/09/titlul-postarii > siteweb.ro/titlul-postarii.html
siteweb.ro/tag/o-eticheta > siteweb.ro/etichete/o-eticheta
siteweb.ro/category/o-categorie > siteweb.ro/categorie/o-categorie

Pentru a modifica linkurile si a le face mai prietenoase cu utilizatorul, motoarele de cautare si limba romana tot ce trebuie sa faceti e sa intrati in wp-admin si de la optiunea de meniu setari sa intrati in Permalinks (sau “legaturi permanente” daca aveti WordPress in limba romana) si sa faceti urmatoarele modificari:

screen-shot-2016-10-31-at-07-01-38

De indata ce ati facut modificarile astea noua structura o sa intre in functiune, insa schimbarea asta atrage dupa sine o mare problema fiindca linkurile interne si externe lasate pe structura veche, precum si linkurile indexate de Google nu vor mai functiona, fapt ce o sa rezulte in pagini negasite si un reset al indexului de Google daca nu se fac o serie de corectii aditionale.

Astfel in cazul celor care folosesc webserver Apache si au acces la .htaccess problemele rezultate din schimbare asta se pot corecta prin adaugarea a trei linii de cod la inceputul fisierului .htaccess dupa cum urmeaza:

RedirectMatch 301 ^/([0-9]+)/([0-9]+)/(.*)/$ http://siteweb.ro/$3\.html
RedirectMatch 301 ^/([0-9]+)/([0-9]+)/([0-9]+)/(.*)/$ http://siteweb.ro/$4\.html
RedirectMatch 301 ^/tag/(.*)$ http://siteweb.ro/etichete/$1
RedirectMatch 301 ^/category/(.*)$ http://siteweb.ro/categorie/$1

Evident ca pentru ca aceste redirectionari sa functioneze trebuie sa inlocuiti siteweb.ro cu domeniul vostru. Aceeasi metoda se poate practica pentru a rescrie URL-urile categoriilor si tagurilor folosind orice alti termeni si pentru orice alta limba nu doar romana.