WordPress: Sterge ceea ce nu folosesti

Nu de putine ori se intampla ca utilizatorii de WordPress sa instaleze teme si plugin-uri pe care mai apoi nu le folosesc.

WordPress-ul spre exemplu se instaleaza cu ultimele trei teme implicite furnizate de echipa de la WordPress:Screen Shot 2015-04-24 at 06.09.49

Temele respective nu sunt folosite decat in situatii foarte rare si astfel ele pot reprezenta un risc major de securitate in cazul in care nu sunt actualizate si in cazul in care au vulnerabilitati.

In urma cu vreo patru ani cand a aparut vulnerabilitatea din timthumb.php (script folosit de foarte multe teme la acea vreme) o foarte mare din site-urile compromise aveau integrat scriptul vulnerabil in teme sau pluginuri ce nici macar nu erau active.

Astfel pentru a evita orice potentiala problema ulterioara cauzata de o tema nefolosita este recomandat sa stergeti toate temele care nu sunt active. Stergerea unei teme e destul de simpla si se poate realiza cu cateva clickuri.

Din panoul de administrare al WordPress alegeti “Aspect” (Appearance) si or sa va apara temele instalate precum in imaginea de mai sus. Prima tema din lista e mereu cea activa pe site, iar restul ce-i urmeaza sunt temele nefolosite. Alegeti fiecare tema in parte pe rand, dati click pe imagine si o sa vi se deschida in overlay ca in imaginea de mai jos:Screen Shot 2015-04-27 at 07.45.22Pe langa butoanele pozitionate central mai exista in dreapta si un buton de “Stergere” care va ajuta sa stergeti tema respectiva. Repetati procedura cu fiecare alta tema in parte pana cand in lista a ramas doar tema ce e activata pe site.

O astfel de recomandare e valabila si in cazul plugin-urilor care se pot sterge in masa mai usor.

Mergeti la “Module”, apoi “Lista Module” si selectati-le doar pe cele inactive:

Screen Shot 2015-04-27 at 08.02.57

Apoi, folosind dropdown-ul “Actiuni in masa” alegeti “Sterge” selectati toate modulele pe care le doriti sterse si dati click pe “Aplica”.

Un blog sau site pe WordPress fara teme si pluginuri inutile e mult mai sigur si mai rapid. Evident ca recomandarile acestea sunt aplicabile de fapt la orice alt CMS in parte, fie ca vorbim de Joomla, Drupal sau altele mai putin cunoscute.