Cum e treaba cu Bitcoin

Pentru că citisem la Claudiu o chestie și el recunoaște că nu înțelege prea bine cum stă treaba deși a cumpărat de câteva ori și s-a folosit de Bitcoin la tranzacții hai să vă lămuresc eu puțin pentru că întâmplător am ceva experiență în domeniu.

Tehnic vorbind, Bitcoin și întreg blockchain-ul său sunt un eșec.

N-am să intru în detalii pentru că cel mai probabil nu le veți înțelege.

Cert e că au apărut atât de multe monede similare fiindcă fiecare dintre ele încearcă să corecteze o problemă a blockchain-ului original.

Din păcate toată fragmentarea asta, oarecum benefică e în același timp și nocivă, iar un bun exemplu în acest sens e Linux care la fel a venit cu defecte și piața fragmentat atât de mult încât a fost imposibil să penetreze prea mult și să atragă suficient interes.

Economic vorbind, Bitcoin nu are caracteristicile unei monede, deci nu poate să fie parte a unui sistem monetar.

Că se face troc cu el cum se poate face la piață cu varză și cartofi e cu totul altă discuție.

Că se compară enorm de mult cu aurul deși în momentol de față există un monopol pe infrastructura de minat (validat tranzacții) e iarăși o problemă.

Eu zic că toate creșterile astea sunt rezultatul unei febre a aurului pentru că sunt mulți care din lăcomie cumpără azi 50 de lei în speranța că mâine vor avea 100 și ăștia sunt primii care pierd.

Bicoin-ul și majoritatea criptomonedelor de altfel sunt ca o corporație cu foarte mulți investitori care adeseori sunt și angajații și factorii decizionali ai corporației respective.

Toți cei care minează Bitcoin, care investesc bani în Bitcoin, care participă activ la programarea și îmbunătățirea blockchain-ului sunt investitorii fizici ai respectivei monede, iar investiția lor cumulată e ce-i dă de fapt valoarea sa reală.

Restul, care doar speculează cu moneda respectivă nu aduc mai nimic bun fiindcă la rândul lor atrag speculatori și crează din când în când mici bule din care foarte mulți pierd bani.

Bitcoin-ul și criptomonedele în general nu sunt un joc piramidal, dar lăcomia unora determinată de manipularea altora face ca periodic toate criptomonedele să aibă caracteristicile unui sistem piramidal.

Bitcoin a fost și este un experiment reușit din foarte multe puncte de vedere, dar mă tem că pe termen lung or să fie alte monede care-i vor lua locul, iar valoarea actuală nu se va menține fiindcă e nesustenabilă din două puncte de vedere:

Cu cât e valoarea criptomonedei e mai mare cu atât e mai scump să execuți tranzacții mici.

De exemplu, acum două săptămâni am plătit 2,5 euro comision (taxă de miner) pentru o tranzacție de 8 euro (echivalentul în BTC), iar în 2017 când a fost iarăși o bulă dinasta se ajunsese la un cost de 150 de euro pentru o tranzacție de 500 de euro (echivalent bineînțeles).

Treaba asta e direct asociată cu un aspect tehnic.

Buffer-ul de validare a tranzacților de pe blockchain e mult prea mic în raport cu numărul de mineri care validează tranzacțiile.

Așa se face că atunci când e o febră dinasta și sunt zeci de mii de tranzacții (mici) pe minut, infrastructura de minare ce validează tranzacțiile nu face față să le valideze pe toate și costul de validare crește, iar cel care acceptă să plătească costuri mai mari e prioritizat la validare.

E un fel de sistem de corupție digitală pentru că nu există egalitate între căței și doar cel care e dispus să plătească biletul cel mai scump are prioritate.

Cantitatea de BTC disponibilă este limitată și o foarte mare parte din ea s-a pierdut.

Capacitatea de minare (validare a tranzacțiilor) este limitată, la ora actuală este monopolizată de niște grupuri chineze, și pe măsură ce minarea nu o să mai fie profitabilă (când se va termina de minat BTC se va trece doar la o taxă pe validarea tranzacțiilor) capacitatea de minare va scădea pentru că mulți mineri mici cu costuri mari în raport cu capacitatea lor fie vor renunța fie se vor orienta spre alte monede (s-a întâmplat și după bula din 2017).

Ori treaba asta va duce gradual la un abandon al BTC pentru simplul fapt că o bună parte din investitorii care în ziua de azi îl susțin or să se retragă atunci când n-o să mai fie profitabil/util sau când or să găsească ceva mai atractiv.

E Bitcoin-ul o investiție sigură?

Investiția în criptomonede e la fel de sigură ca orice altă investiție.

Fie că te apuci să cumperi acțiuni pe bursă, că iei un apartament sau deschizi o firmă, riscul e cam același.

Pentru ca o investiție să fie profitabilă e nevoie de muncă, fizică sau intelectuală.

Dacă investești doar din lăcomie în speranța că vei deveni milionar cândva atunci, evident, Bitcoin-ul și criptomonedele în general nu sunt investiții sigure.

Merită să cumpăr Bitcoin?

Răspunsul e similar cu cel de la întrebarea anterioară, dacă-l cumperi doar pentru speculă fără să știi cum se face speculă și fără să poți dedica timpul necesar pentru speculă atunci cu siguranță nu merită.

Dacă e să-l cumperi acum pentru a te îmbogăți cândva pentru că ai citit pe undeva că va ajunge la $100000 până la sfârșitul anului atunci din nou, probabil că nu merită.

Totuși dacă-l folosești să cumperi chestii la fel ca și mine sau să trimiți bani acasă familiei fără să te încurci cu băncile și alte alea care mai au puțin și-ți cer cazier ca să trimiți 100 de euro atunci cu siguranță merită.

Cum se poate mina Bitcoin?

Cu echipamente casnice (plăci video) nu se mai poate mina Bitcoin fiindcă nivelul de dificultate e mult prea mare, iar raportul cost/beneficiu e negativ.

Există niște echipamente speciale (ASIC) ce se pot utiliza pentru minarea Bitcoinului, dar sunt produse de niște firme chinezești (aceleași ce dețin monopolul pe capacitatea de minat) și când apar pe piață pentru consumatorii casnici nu mai sunt la fel de profitabile ca atunci când sunt produse (ăia cu monopolul urăsc concurența și doar nu sunt proști s-o favorizeze).

Pile of gold bitcoin money